L’orgue Montserrat Torrent

Aquest projecte data de 1967 i es obra dels orgueners Gabriel Blancafort i Georges Lhôte sota l’assessorament musical de Montserrat Torrent.

De sonoritat barroca i transmissió mecànica, compta amb 49 registres i 3.481 tubs, distribuïts en 3 teclats manuals de 56 notes C-g’’’ i un pedal de 32 notes C-g’.

L’any 1967 es va dur a terme la construcció del cos de cadireta, una consola provisional i dos cossos de pedal no operatius encara. Malauradament, les circumstàncies de l’època no van propiciar la continuació del projecte i l’orgue ha restat cinquanta anys en aquestes condicions.

El passat 3 de desembre de 2021 es va inaugurar parcialment el nou orgue, que porta el nom de Montserrat Torrent. Aquesta primera part, que consta de la caixa central, la consola i l’orgue major amb 7 registres, ha anat a càrrec de Blancafort Orgueners de Montserrat sota la direcció d’Albert Blancafort, que també s’encarregarà de completar l’instrument amb la construcció del tercer teclat, el cos de pedal i la resta de registres.

 

Aquest instrument omplirà un buit a Barcelona, on serà l’únic orgue barroc de gran format (amb 3 manuals i 16 peus de façana) per poder interpretar solemnement les grans obres dels repertoris barroc i ibèric, dues de les grans especialitats de Montserrat Torrent.

L’església de Sant Felip Neri és el lloc ideal per acollir aquest instrument gràcies a una acústica immillorable, l’ambientació barroca del temple i la ubicació al centre de Barcelona.

Una comissió tècnica ha estudiat a fons el projecte de 1967 i l’ha ajustat a l’experiència acumulada en aquests darrers cinquanta anys.

FITXA TECNICA ORGUE MT